Theoensheila.reismee.nl

Spaanse les in Chili

Dat de vertrekhal van Paaseiland geen Schiphol is, bleek uit het feit dat we bij de security werden weggeblazen door een taxiënd vliegtuig. Op weg naar de hoofdstad van Chili passeerden we in vijf uur nog eens twee tijdzones waarmee we nu nog maar vijf uur eerder leven dan in Nederland. Onze aankomst op het vaste land van Chili was helaas na zonsondergang, waardoor de verbazing over het Andes gebergte nog even werd uitgesteld.

De taxi bracht ons naar een nette buitenwijk van Santiago, Providencia, waar ons gastgezin ons hartelijk ontving. Norma (een Chileense weduwe van een jaar of zestig) en Ramón (een vriend) waren ons gezelschap voor deze week. Of het typisch Chileens is weten we niet, maar het was de hele week een komen en gaan van mensen. Ons Spaans heeft er in ieder geval niet onder geleden ook al is het Chileens zelfs voor het geoefende oor moeilijk te volgen.

Door de zeven miljoen inwoners en weinig hoogbouw is Santiago zelf een enorm uitgestrekte stad. Toen we voor het eerst over onze schouder keken, op weg naar school (wat elke dag te voet een klein uurtje, retour, innam) waren we wederom onder de indruk door de enorme bergrug pal achter de stad. Terwijl de stad zelf vlak is en op zeeniveau ligt, meten de pieken van de Andes hier meteen 6000 meter (ter vergelijk: de hoogste berg van Europa, de Mont Blanc is 4811 meter hoog).

Eén van de redenen voor ons om te reizen is om te leren. Dit doen we elke dag, maar op de Spaanse taalschool ging het deze week in een wat hoger tempo. Naast de drie uur klassikaal (met z'n vieren), kregen we ieder ook nog eens anderhalf uur privéles per dag. 's Ochtends stond de wekker behoorlijk op tijd en het was iedere dag laat voordat we weer 'thuis' waren. De stadstour, een gratis wandeltocht van vier uur, nam ons langs de belangrijkste plekken en de leuke restaurants en bars waar we ook onze eerste Pisco-sour, het nationale drankje nuttigden. De school zelf organiseerde ook veel uitjes; wij haakten aan bij het bezoek aan de begraafplaats. Het tachtig (!) voetbalvelden grote kerkhof vereist eigenlijk twee dagen om volledig te verkennen. Wij passeerden, in de paar uur dat we er waren, onder andere het graf van de vader van Augusto Pinochet, de dictator die Chili een kleine twintig jaar met harde hand bestuurde.
De San Christobal heuvel (met een prachtig wit Maria standbeeld bovenop) dient, naast een open-lucht kerk ook als uitzichtpunt voor de toeristen. In het trammetje op de terugweg kwamen we in gesprek met Australiërs die bijna weer naar huis moesten. Hun reisgids (de Lonely Planet) bespaarde ons zo'n 25 euro, maar voordat we die ophaalden deden we nog even één biertje op het terras. Vier uur later en aardig wat liters bier verder, besloten we dat het tijd was om iets te gaan eten.

Op onze 'vrije' zaterdag namen we nog de bus naar Valparaiso, de havenplaats 120 km west van Santiago. Gedurende de tijd dat we onze ogen open konden houden (het studentenleven had ons redelijk gesloopt) deden we de eerste indrukken van het bergachtige landschap van Chili op. Het land is bijna 5000 km lang, maar gemiddeld maar 200 km breed doordat de Andes daar al de grens vormt met Argentinië en Bolivia. Aangekomen in de havenplaats namen we onze vertrouwde rol van toerist weer aan en slenterden we heerlijk door deze kleurrijke plaats.

Al met al vloog de week weer om en voor we het wisten reed Norma ons naar het vliegveld met haar zo geliefde tango- en salsamuziek, voor onze vlucht naar de droogste woestijn ter wereld, de Atacama. Maar daarover de volgende keer meer.

Wist u dat:

  • We op dag twee al best trots waren op onze Spaanse kennis, maar dat Norma haar verbazing boekdelen sprak toen we vroegen waar 'de was woonde'?
  • Het af en toe voelde als de middelbare school maar dat Theo zijn kater op vrijdagochtend niet zo makkelijk overwonnen was als op die leeftijd?
  • Sheila salsa-danste met een Mapuche (oorspronkelijke bewoners van Chili) in de bar op donderdagavond?
  • We zonder te betalen de taxi zijn uitgestapt toen de taxichauffeur zijn meter weigerde aan te zetten?
  • We in begin maart vanaf Thailand een kaartje hadden gestuurd naar Gido en Marita en dat die nu net pas is aangekomen?
  • De term voor ons blanken 'gringo' is voor de Latijns Amerikanen?
  • De blanke en altijd gladgeschoren (Noord) Amerikanen in dit werelddeel niet zo geliefd zijn en dat Theo, om misverstanden te voorkomen, zijn scheermes nu wat minder hanteert?
  • Chili niet heel duur is, maar ook zeker niet spotgoedkoop? We schatten dat de prijzen hier de helft van de Nederlandse zijn.
  • Het ene weekje Spaans echt nuttig was en dat we met veel meer zelfvertrouwen een simpel gesprekje aangaan en nu iets meer kunnen bestellen dan 'twee bier'?

Reacties

Reacties

Peter

Hola viajeros del mundo,
Bonita historia. Diviértete en América del Sur quería.

Además, yo tenía dos cervezas todavía se conoce en español.

Saludos Peter

PD Si esto es una tontería dar traductor Google la culpa.

Theo

He Peter,

wij konden het zelf al bijna beter (terug) vertalen dan Google. En dan te bedenken dat zij er miljarden mee verdienen.

Goede week, groetjes vanaf hier en alvast een fijne verjaardag!!

Peter

Haha probeerde het inderdaad net zelf terug te vertalen in google translate maar dan krijg je toch een hoop onzin.

Dank je wel. Neem er maar een cerveza op.

Liane

Leuk om even weer jullie verhaal te lezen en de foto's te bekijken! de tijd gaat nu snel.... Geniet er de laatste paar maanden van!

janneke

Leuk salsa dansen! Had je de passen van onze cursus nog een beetje onthouden?? hihi

Wil Verkleij

Hoi Theo en Sheila,
Ik ken spaans niet, maar spaans kent mij ook niet. Goed, dat jullie dat leren. Zo kun je nog meer genieten.
Weer fijn om jullie verhaal te lezen en foto's te zien.
Ik ben er nog niet helemaal uit, en misschien ben ik wel eigenwijs, maar ik dacht, dat jullie in tijd nu weer achter ons aan liepen.. Dus vijf uur achter ons in tijd?
We zoeken het uit..
Een goede, mooie reis, groetjes, Wil

Ann

Hej The en Sheil,

Is je dansen ook gefilmd Sheil?? ;)
Leuk verhaal en dikke kus uit Heerlen..

mam

Heerlijk.....wat heb ik weer gelachen...

En dat scheren? Nou dat kun je ook beter maar laten. We waren net in de Makro voor scheermesjes.....niet te betalen.....!!! Kun je beter maar laten dus....!!

Geniet er van lieverds wij genieten en reizen mee dmv jullie prachtige verhalen......

liefs mam...xxx...hvj...

chris Post

Wat weer een mooie fotos, wat een stad dat Santiago.
Ga nog even lekker GENIETEN, want voor jullie het weten zitten jullie zomaar in een echte KLM op de weg terug.
Want voordat je het weet is het afgelopen.

Groetjes en tot horens.

Aniek

Ben op m'n werk aangekomen en dacht .. even weer het verhaal van Theo en Sheila lezen! Heerlijk, om even in alle rust jullie verhaal te lezen! Have fun!! Sorry, maar als ik in het Spaans begin dan valt er niets te vertalen ;-)

Liefs

De brouwertjes

Wat heerlijk om weer in een ander werelddeel terecht te komen,ik geniet zo van deze wereldreis en dat zonder tijdzone's ...overstappen en vliegen ik heb echt geen last van jetlags haha.Groetjes Lia.

lucia

Erg leuk verhaal en leuke foto's weer!!! Wel leuk zo'n ander werelddeel weer... Ben benieuwd naar alle indrukken, foto's en verhalen!!
Geniet ervan!!! Dikke kus van je (schoon)zusje en van je (schoon)pappie!!

Miek

Leuk hoor om het 'echte' leven te leren kennen door bij een gastgezin te logeren!
Maar over het tijdsverschil... jullie zijn de datumgrens overgestoken toch? Als het goed is liggen jullie achter op ons. Maar dat even ter zijde... Zo voel je je misschien als Phileas Fogg toendertijd ;)
Knuffel en ik schrijf snel wat langer! :) X

Gido en Marita

Waar zo'n wereldreis al niet goed voor is, je leert er gewoon eventjes een taal bij! Misschien bij terugkomst aan de slag als vertaler ;)?

Geniet van al deze nieuwe indrukken, het gaat nu allemaal opschieten! We verheugen ons er stiekem wel weer op om jullie te zien hoor ;)! Maar ga eerst maar mooie herinneringen beleven!

x

Theo en Sheila

We hebben de tekst in het verhaal iets aangepast omdat het inderdaad onduidelijk was hoe laat het hier is. Bij deze: het is hier vijf uur vroeger dan in Nederland.

Bedankt voor alle leuke reacties weer! We kijken er na een verhaal en foto´s altijd erg naar uit! (en mis de volgende update niet, het wordt weer helemaal anders!)

Liefs Theo en Sheila

tante pol ome henk

hoi theo en scheila nou dan bestel je toch 6 biertjes
niks mis mee geintje ha ha kus van ons.

{{ reactie.poster_name }}

Reageer

Laat een reactie achter!

De volgende fout is opgetreden
  • {{ error }}
{{ reactieForm.errorMessage }}
Je reactie is opgeslagen!

Deze reis is mede mogelijk gemaakt door:

Tiara Tours